Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fájdalmas glutén

Apáti Gabriella
2022. 12. 16. 10:26:00
A fájdalmas glutén
Aki már találkozott a gluténérzékenységgel, tudja, hogy nem egyszerű vele az élet. Nemcsak az ételek minősége más, mint a többiek által fogyasztható ételeké, hanem óvatosságra és fegyelmezettségre tanít minden arra érzékenyt. A gluténra érzékeny ugyanis nem mondhatja, hogy csak egy falatot eszem abból, mert az az egy falat is nagyon komoly károkat okozhat a bélrendszerben. Sőt kerülnie kell mindenféle érintkezést a búzaliszttel, a gluténérzékeny családtagnak külön vágódeszkát és saját edényeket kell rendszeresíteni.

Több olyan gyermeket ismerek, akiknél egészen kicsi korban derült ki ez a fajta érzékenység. Kivétel nélkül már néhány éves korukban tudatosan visszautasítottak minden olyan ételt, ami gyanús volt nekik, amiben búzaliszt vagy valamilyen glutén volt. Fegyelmezettségük, figyelmességük kis hősökké tette őket. Irigykedve néztem őket, mert én mindennek ellen tudtam állni, csak a finom ételek kísértésének nem. 

Néhány hónapja úgy alakult, hogy fájdalmas volt sokféle étel fogyasztása. Puffadt a hasam, és néha erős görcseim voltak. Elhagytam a tejet, nem változott semmi, ezért elhagytam a glutént is. Már két nap múlva megszűnt a puffadás és az állandó hasi fájdalmam, így egyértelműen elkezdtem kerülni minden búzalisztes ételt. Tanultam és azóta is tanulom, mit jelent a gluténmentes étkezés. Néha hibázok, néha fegyelmezetlen vagyok, de a fájdalom mindig visszaterel a helyes útra, és néhány napig megint úgy eszem, ahogy szükséges. 

Csak néha érzem magam hősnek, amikor lemondok egy közös pizzázásról, vagy a kedvenc hamburgeremről. De azokra a gyerekekre, akik valóban és mindig le tudnak mondani, igazán felnézek. 


 
Tartalomhoz tartozó címkék: diéta gluténmentes gyerekek