Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Riport, életrajz

Rendezés:

Zsiga Henrik: A remény koordinátái

3.980 Ft
8 ember 8 története. A mesélők: maguk a szereplők. Mindannyian megjárták a maguk személyes poklát: gyász, nemi erőszak, betegség, párkapcsolati viszály, szülői alkoholizmus, bántalmazás... ezerarcú a sor. A könyvben elmesélik, hogyan kapaszkodtak ki a mélyből.

Renczes Attila: Szállodahajók titkos világa

6.000 Ft

Biztosan tekintettél már elgondolkodva egy tenger vagy akár egy folyó partján ülve az előtted elhaladó pompázatos szállodahajókra. Az is lehet, hogy már dolgoztál hajón, vagy ami még jobb: utasként élvezted az úszó
monstrumok szolgáltatásait.
Érdekel, miről szól a hajózás az ott dolgozóknak? Karrierről? Kalandról? Az utazás iránti vágyról? ...vagy a feszített munkaórákról, az alvási nehézségekről, a hajón szövődő néha életre szóló barátságokról, szerelmekről,a multikulturális kihívásokról, az összetartozásról vagy éppen a széthúzásról?

Ez a könyv választ ad a kérdésekre. A szerző könnyed elbeszéléséből – melyben nagyon komoly élethelyzeteket, személyes tragédiákat, sikereket mesél el –, nyerhet az olvasó első kézből betekintést a folyami hajózás kulisszái mögé.
Nem árul zsákbamacskát, művét a tabuk nélküli történetek és tízéves hajózási tapasztalat teszi hitelessé.
Laikusok azt gondolhatják: ez egy izgalmas és vidám utazásokkal teli kalandos élet. Ám a kalandoknak gyakran árnyoldala is van. Az olvasó azonosulhat a dolgozókkal, átélve mindennapi örömeiket és nehézségeiket, végig kísérheti a szerző hajós pályafutását a mosogatástól a szállodaigazgató pozícióig.

Kaszás István: Hadifogolysors Oroszországban - egy kántortanító naplója alapján

2.200 Ft
Az elsővilágháborús harctéri és fogolynapló feldolgozásával a szerző többszázezer hősnek kíván emléket állítani. A foglyok éhezés, járvány és fogvacogtató hidegben végzett kemény munka után is magyar katonák maradtak, akik ünnepi alkalomra rendbe szedték kopott katonai ruházatukat, a Himnuszt énekelték. Fogságuk előtt, bátran harcoló katonák voltak valahányan. A szerző megkésett napló vagy száz nevet említ. A XX. század első felének eseményei örökre nyomot hagytak történelmünkben és a magyar emberek szívében. A személyes elbeszéléseknek különösen nagy jelentőségük van ebben, hiszen emberi érzelmekkel, saját reflexiókkal töltik meg a történelmi tényeket.

Hetvenesek társasága 1952

3.750 Ft 3.000 Ft
20%

ivatások és hitvallások, felemelő és megható jelenetek, kalandok és állomások, megigéző formák, színek, nyelvek és életminták kavarognak az emlékbörzén ‒ regény ez a javából, megannyi magyar élet regénye. Szó szerint az élet írta, csaknem száz szereplő egyfelvonásosaiból. Mi a közös bennük? Hogy egyazon évben, 1952-ben látták meg a napvilágot. Ők a hetvenesek illusztris társasága, akiket Ratkó-gyerekekként szokás emlegetni.

Ők azok, akiknek, mikor a szemük kinyílt, még csoda volt a televíziózás, közösségi program, volt, aki járt még fonóházban, és aki tudta, hogy nem szabad csak úgy belépni a tisztaszobába. Olyan is, akik konfirmációról egyenesen díszőrségbe ment, táskájában az úttörőruhával, vagy aki közülük élőben láthatta a Sztálin-szobor ledöntését.

A kacifántos életutak ábrázolata hol a cérnaképöltögető fonalát idézi, hol a vadvízi szlalomozó száguldását. Ott van köztük Yehudi Menuhin tanítványa, meg aki Sylvester Stallonét tanította be focikapusnak, vagy aki koncertet adott a japán császárnak. Ott van, aki három pápának volt írnoka, meg az artista, aki vízilovat sétáltatott a Városligetben. Az utazó zenetanoda és a felvidéki magánkönyvtár megszállottja. A hegedűs, aki megvágja az ujját fellépés előtt, de fellép, vagy aki párnával kitömött hassal áriázik pöttöm korában, és aki inflációelméletből diplomázik. Aki két hegy tetejéről is látta a ponttá zsugorodó sast, ahogyan a legenda leírja, és aki czestohowai zarándoklaton hallotta meg a hívást.

Az, aki esketésen és temetésen verset mondott, és az, aki beszélt a holtakhoz a temetőben áthaladva, hogy ne féljen, mert akkor már ismerősek, meg akit Laborcként túl magasra lógattak fel. Akinek gyerekkori emléke a folytatólagos utcanévháború az elcsatolt városban, meg aki felnőtt fejjel tudja meg, hogyan kapott méhész nagyapjától egész akácfasort. Olyan is, akiről kisbolygó van elnevezve, meg akinek gyermekfővel röstellt nevével világtalálkozót lehetett összehívni. Aki kiskorában megpróbálta összeszámlálni, hány tornya van az Országháznak, de hiába írt időközben könyvet is róla, megmondani ma sem tudná.

Velünk élő kortársaink, akiket ‒ erről adnak számot e könyvben ‒ egész életükben fűtött a vágy, hogy ők legyenek az elsők, akik valamiben rátalálnak a válaszra. Akik ezért jól tudják és méltán hiszik, még dolguk van a Földön.

Frank Aponyi: Disszidálásom kalandjai - egy hippi naplója

3.290 Ft

A hatvanas évek közepétől a hetvenes évek végéig fiatalok százai hagyták el Magyarországot, kalandos körülmények között. Voltak, akik a Bécsbe menő Orient Expressz WC-jében bújtak el, mások Jugoszláviából úszták át a tengerszorost az olaszországi Triesztbe. Néhányan a Fertő-tó nádasain próbálkoztak.

Én a Jugoszláviából Ausztriába vezető út mellett döntöttem. Persze ott az Alpok hegyláncain keresztül vezetett az úttalan út.

A disszidálás akkoriban bűnténynek számított, de mi- pár százan, vagy talán pár ezren- mindent megpróbáltunk, hogy az áhított Nyugatra kijussunk. Volt, akinek sikerült, és volt, akit elfogtak a határőrök. Azok közül, akiknek sikerült, sokan éveket töltöttek az ausztriai Traiskircheni táborban vagy a hírhedt olaszországi Cápuában.

Aztán mindenki eltűnt valamerre a nagyvilágba...