Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Magyar Napló

Rendezés:

Jánoki-Kis Viktória: Átlépsz velem a víz felett

3.500 Ft

A lírai című Átlépsz velem a víz fölött kötet meglehetősen szigorú. Nem hagy kiutat, nem engedi meg a maszatolást, elnagyolást. Megfellebbezhetetlenül tárja föl a lényeget. A szerző úgy ír, hogy sem elvenni, sem hozzátenni nem nagyon lehet a szövegeihez. Megérezzük, hogy mindennek jelentősége van ebben a kötetben. Nem véletlenül került bele vagy maradt benne. Komolyan vesszük a narratívát. Összekapjuk magunkat, koncentrálunk, ami gondolatilag nem is nehéz a tiszta nyelvezetnek köszönhetően (…) És annyira beleveszünk a valóság feltárt és elénk vetített világába, hogy olvasás közben szinte nem is vagyunk képesek észlelni az írói gesztusokat. Minden olyan magától értetődőnek, törvényszerűnek tetszik, mintha csak úgy megtörtént volna.” (Részlet Szarka Klára: A hétköznapiság forgataga című recenziójából, ESŐ irodalmi lap, 2021. ősz)

Páll Szilárd: Alkonyatkor, Budapest felett

3.190 Ft

Rezső Seattle-ben élő sikeres ügyvéd, Áron Erdélyből, Brassóból áttelepült, hajléktalanná vált alkoholista. Két eltérő életút, két távoli világ. Egy buddhista hittérítő valóságálma néhány napra egymás mellé sodorja őket, és egy egész sor kalandot kénytelenek megélni, együtt és külön. Kialakulhat-e bármilyen kapcsolat Rezső és Áron között, azon felül, hogy Szerb Antal Utas és holdvilág fehér borítású kötete mindkettejükben emlékeket ébreszt?

A filmszerűen pörgő cselekmény egy könnyed sztorit ígér, az igazi kérdés azonban az, hogy sikerül-e leráz­niuk magukról a múlthoz kötődő képzeletbeli láncaikat. Hiszen mindketten XX. századi traumákat cipelnek magukban, küzdenek ellenük, ám nem csak a fájó múlt, hanem a jelen is nehezíti ezt a küzdelmet.