Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A társkeresésről olyan keveset beszélünk

Apáti Gabriella
2022. 12. 16. 20:19:25
A társkeresésről olyan keveset beszélünk

Itt élnek közöttünk azok, akik egyedül vannak, magányosak. Ők csak magukra számíthatnak a hétköznapokban, egyedül intézik a dolgaikat, társtalanul töltik az estéiket. Nekik nincs, akivel átbeszéljék a napot, és nincs, akivel egy nehéz nap után összebújhatnak. Nők és férfiak, akiken nem látjuk, hogy mennyire nehéz, mert mosolyognak, mert nem mutatják a világnak, hogy mennyire rossz, és csak akkor sírnak, amikor magukra zárják az ajtót. 

A magány az éjszakában még erősebben lüktet. Csak amikor álomba merülnek, akkor felejtik el, hogy egyedül vannak, nincs, akivel megoszthatják ágyukat, asztalukat, problémáikat.

Karácsony és újév táján még erősebben jelentkezik az egyedüllét. Nehéz egyedül fát díszíteni, nehéz csak a házikedvenc társaságában megenni a karácsonyi halászlevet, és üres a szilveszter is, amikor saját magával koccint az ember.

Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan találhatnak társra?

A társ fogalma a magyar értelmező kéziszótár szerint egy olyan személlyel való viszony, akivel szívesen időzünk együtt, s akivel gondolatainkat, bánatunkat, örömünket megosztjuk. 

A magányosok általában már nagyon sokat csalódtak. Ideig-óráig voltak mellettük olyanok, akikkel megosztották örömüket, pénzüket, úgy általában véve az életüket, de felálltak mellőlük, vagy csak kihasználva magukra hagyták őket. Ha tovább próbálkoztak is új kapcsolatokkal, egyre ritkábban mertek megnyílni, egyre kevésbé osztották meg érzéseiket azokkal, akik átmenetileg állomásoztak az életükben. 

Vannak, akik különböző társkeresőkön próbálkoznak. Valós képpel és valós adatokkal regisztrálnak, aztán, amikor a nyolcadik randevú után szembesülnek azzal, hogy mindenki álnéven, álprofillal regisztrált, és valójában nem társra, hanem szexpartnerre vadászik, megóvva lelküket, otthagyják a társkeresőt, és inkább a magányt választják. 

Hol találhatnak igazi társra? 

Kevés lehetőségük van. Manapság, amikor a közösségi médiában  mindenki annak állítja be magát és profilját, aminek akarja, nehéz őszinte kapcsolatra találni. Néhány évvel ezelőtt, amikor még volt esély arra is, hogy a saját közösségünkben, környezetünkben ismerkedjünk, legalább valós embereket ismerhettünk meg. Még így is volt olyan, aki tévedett. 

Manapság a neten hazudhatom magam magasnak vagy alacsonynak, kövérnek és soványnak. Lehetek szőke vagy barna, lehet nyolc diplomám és lehetek egyszerű munkásember. Lehetek gazdag vagy nagyon szegény, lehetek házas és szingli. És még a nememet is megválaszthatom: lehetek férfi vagy nő. 

A társkereső klubok sokszor félrevezetik a szingli, egyedülálló embert. De lehet máshogy is. 

Nemrégiben olvastam egy könyvet. Három barátnőről szól, akik egy társkereső klubot alapítanak. A klub nem internetes klub. Személyes találkozást, személyes ismerkedést tesz lehetővé olyan embereknek, akik a társkeresés labirintusában már néhányszor eltévedtek. A három barátnő egy régi villában ismerkedési esteket tart, meghívják azokat az ismerőseiket, akik körülöttük egyedül vannak. És a személyes találkozás, az együtt bulizás, együtt főzés végül egymáshoz vezet olyanokat, akik már lemondtak arról, hogy találnak valakit.

Társat keresve talán errefelé kellene indulni.